Het roer gaat over, de koers blijft gelijk

Versterking vanaf het water

Per 1 januari 2025 neemt Ewout Clemens – momenteel werkzaam bij Murmex – het roer over van Jan Klein, de huidige directeur van Klein Wieringen. Klein Wieringen is een specialist in kust- en oeverwerk en overige waterbouw-kundige werken. Sinds 1 januari 2024 maakt het bedrijf deel uit van Bussola Groep. Ewout: “Het roer gaat over, maar de koers blijft gelijk.”

 

“Mijn broers en ik zijn de derde generatie in het bedrijf,” vertelt Jan Klein. “Opa Piet richtte de onderneming op in 1931. Vader Simon bouwde ‘m verder uit en wij loodsen Klein Wieringen nu naar veilige haven. Die veilige haven is Bussola Groep, waarin nuchtere, Noord-Hollandse familiebedrijven zelfstandig maar in samenwerking opereren, in ieders belang. Ambitie, korte beslislijnen en goed zorgen voor je medewerkers is kenmerkend voor zulke ondernemingen. Want ze zijn gericht op continuïteit, kwaliteit en gestage groei. En super klant-georiënteerd. Dus dat zit wel goed.”

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het Bussola Groep jaarverslag 2023, download hier (https://bussola.nl) het gehele jaarverslag.

 

Geen zee te hoog

“Klein Wieringen zit in Hippolytushoef op het voormalige eiland Wieringen en we zijn actief op de Waddenzee, op het IJsselmeer en overal elders in Noord-Holland waar je water vindt. In die zin gaat ons geen zee te hoog. We werken onder andere voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, gemeenten, havenbeheerders en soms voor Rijkswaterstaat. En ook vaak voor collega-bedrijven, laat ik dat niet vergeten. Dat doen we zoveel mogelijk met eigen medewerkers, zo’n 10 man die on-the-job zijn opgeleid. En als het nodig is huren we capaciteit daarbij in, bij vertrouwde partners,” vervolgt Jan.

 

“Als onderaannemer blijven wij beschikbaar voor collega-bedrijven in de sector.”

 

Andere tijden

“Sinds 1931 zijn de tijden danig veranderd. Wet- en regelgeving, duurzaamheidseisen en administratief worden steeds hogere eisen gesteld. Bij grote projecten worden de risico’s ook steeds groter. In zulke omstandigheden ben je beter af wanneer je dat soort taken samen met een groep gelijkgestemde bedrijven kunt regelen. Zodat jij je kunt richten op waar je goed in bent: goed werk maken in en langs het water. Dat is dus precies wat we gaan doen. Andere tijden breken aan, maar al het goede blijft bestaan.”

Ewout beaamt dat. “De bedrijfscultuur van Klein Wieringen zal zeker behouden blijven. Maar er komen ook veranderingen, met het oog op de toekomst.”

 

Verbreding activiteiten

“Klein Wieringen is al sterk in wat meer grootschalige projecten. Dus: projecten met kraanschepen die opereren vanaf het water. Voor de groep een verbreding van de activiteiten, waarin wij op termijn goede groeimogelijkheden zien. Door het veranderende weer, met onder andere steeds meer regen en een gestaag stijgende zeespiegel, zijn aanpassingen nodig. Aanpassingen aan waterkeringen, waterbouwkundige kunstwerken, infrastructuur en aan andere voorzieningen om Nederland in de toekomst droge voeten te laten houden. Daar zal flink in worden geïnvesteerd en dat betekent dus dat er ook veel werk te verdelen zal zijn,” aldus Ewout, hiervoor jarenlang werkvoorbereider, calculator en projectbegeleider bij o.a. Murmex.

 

Zelfstandig samenwerken in de groep

Impulsen voor Klein Wieringen en Bussola zijn ook te verwachten van samenwerkingen met andere bedrijven binnen de groep. Iedere onderneming opereert zelfstandig, maar waar mogelijk vullen de Bussola-partners elkaar aan. Wanneer bij ondernemingen als Markus of Sturm zich projecten voordoen met waterbouwkundige aspecten, dan is de knowhow en ervaring binnen de groep nu volop aanwezig. Enerzijds door Klein Wieringen en anderzijds bij Hoogvliet-Flobe Waterwerken, dat vooral in zuidelijk Noord-Holland opereert. Ook blijft Klein Wieringen beschikbaar als onderaannemer voor collega-bedrijven in de sector.

 

Potentiële synergie

Koen Hoogvliet van Hoogvliet-Flobe Waterwerken is blij met de toekomstige zusteronderneming: “Wij draaien vooral compactere projecten op de kleinere wateren in zuidelijk Noord-Holland, terwijl Klein Wieringen juist met wat grotere werken bezig is op de Waddenzee en het noordelijk IJsselmeer. Het materieel van onze nieuwe collega’s in Hippolytushoef biedt ons straks de nodige flexibiliteit. Anderzijds kunnen onze mensen worden ingezet bij Klein Wieringen. We zitten elkaar dus allesbehalve in de weg en we kunnen niet wachten om dit in de praktijk te brengen.”

 

Met de groeiende vraag naar aanpassingen in de waterbouw, biedt Klein Wieringen volop kansen voor gemotiveerde professionals. Wil jij bijdragen aan het veilige en duurzame waterbeheer van Nederland? Solliciteer dan op onze openstaande vacatures van Uitvoerder waterbouw (https://www.kleinwieringen.nl/pg-26115-7-140471/pagina/vacature_uitvoerder_waterbouw.html) of Vakman/Vakvrouw waterbouw (https://www.kleinwieringen.nl/pg-26115-7-140470/pagina/vacature_vakmanvrouw_waterbouw.html).

 

 

klein-9E3A7910-1920x1280 klein-9E3A7910-1920x1280
mockup-klein-wieringen mockup-klein-wieringen
klein-9E3A7875-1920x1920 klein-9E3A7875-1920x1920
klein-9E3A7916-1920x1280 klein-9E3A7916-1920x1280